ISSN 1895-4316
czwartek, 21.11.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409pl

Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.)


Alicja Baranowska 1/, Katarzyna Radwańska 1/, Krystyna Zarzecka 2/, Marek Gugała 2/, Iwona Mystkowska 1/

1/ Katedra Nauk o Środowisku, Państwowa Szkoła Wyższa im. Papieża Jana Pawła II w Białej Podlaskiej
2/ Katedra Agrotechnologii, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach

Streszczenie
Właściwości lecznicze owoców maliny znane były już w Starożytności. Ich uprawą zajmowali się starożytni Grecy i Rzymianie. Są one cennym surowcem leczniczym, posiadają walory odżywcze i dietetyczne. Zarówno owoce (Fructus Rubi idaei), jak i liście (Folium Rubi idaei), stosowane są jako środek na przeziębienie. Owoce zawierają cukry proste, kwasy organiczne, w tym kwasy fenolowe i olejki eteryczne mające właściwości rozgrzewające i antyseptyczne. Są bogatym źródłem związków śluzowych, pektyn, antocyjanów, witamin, makro- i mikroelementów oraz substancji mineralnych. Dzięki zawartości potasu maliny wzmacniają serce, natomiast lecytyna chroni przed zawałem, żelazo i fosfor wpływają korzystnie na poziom czerwonych krwinek, a magnez regeneruje układ nerwowy. W medycynie ludowej używano ich od wieków, jednak dopiero w ostatnich latach potwierdzono zdrowotne działanie zawartego w malinach kwasu elagowego. Najnowsze badania naukowe potwierdzają pozytywny wpływ ketonu malinowego w leczeniu otyłości i w kuracjach odchudzających.

Słowa kluczowe:  owoce maliny właściwej, skład chemiczny, właściwości prozdrowotne