ISSN 1895-4316 |
piątek, 27.09.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 341-347pl
Porównanie wybranych elementów stylu życia uczniów w wieku 12 lat z Warszawy i Zamościa. Część I - skład ciała i sposób żywieniaAnna Głębocka, Anna Kęska Zakład Biochemii i Biologii, Katedra Nauk Biomedycznych, Wydział Wychowania Fizycznego, Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Podobnie, jak w innych krajach również w Polsce obserwuje się wzrost częstości występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży. Jedną z przyczyn tego zjawiska jest nieprawidłowy sposób żywienia nastolatków. Cel. Porównanie składu ciała oraz sposobu żywienia uczniów klas 6 szkoły podstawowej z Warszawy i Zamościa. Materiały i metody. W badaniu wzięło udział 178 uczniów (92 dziewcząt i 86 chłopców) w wieku 11-13 lat. Wśród badanych szóstoklasistów 85 (48%) pochodziło z Warszawy, zaś 93 (52%) z Zamościa. Skład ciała nastolatków oceniono metodą bioelektrycznej impedancji, a sposób żywienia uczniów na podstawie przeprowadzonej ankiety. Wyniki. Częstość występowania nadwagi w badanej populacji szóstoklasistów wynosiła wśród dziewcząt 18%, wśród chłopców 13%; wartości BMI świadczące o otyłości stwierdzono u 12% dziewcząt i 11% chłopców. Wykazano, że udział tkanki tłuszczowej w składzie ciała dziewcząt był o ok. 4% wyższy niż u chłopców. Nie stwierdzono istotnych różnic w parametrach antropometrycznych oraz sposobie żywienia uczniów ze szkół warszawskich i zamojskich. Wnioski. Miejsce zamieszkania (duże vs. małe miasto) nie było czynnikiem istotnie determinującym skład ciała oraz nawyki żywieniowe nastolatków. Wysoka częstość występowania nadwagi i otyłości wśród 12-letnich uczniów wskazuje na potrzebę prowadzenia skuteczniejszych działań w zakresie promowania zdrowego żywienia w tej grupie. Słowa kluczowe: stan odżywienia, skład ciała, miejsce zamieszkania, uczniowie, nawyki żywieniowe |