ISSN 1895-4316
środa, 03.07.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88pl

Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów - sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeń


Paulina Głodo 1/, Bartłomiej Matejko 2/

1/ Koło Naukowe Dietetyki przy Klinice Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie
2/ Katedra Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie

Streszczenie
Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych związków flawonowych ciemna czekolada, jako przedstawiciel produktów spożywczych zaliczanych do żywności funkcjonalnej, zyskuje popularność i aprobatę wśród lekarzy, dietetyków i pacjentów. Dotychczas przeprowadzono wiele badań, które udowadniają dobroczynny wpływ czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych. Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała. Sugeruje się również, że przyczynia się ona do ograniczenia występowania uszkodzeń miocytów w czasie intensywnego treningu, dlatego coraz chętniej sięgają po nią sportowcy. Pomimo wysokiej wartości energetycznej, ciemna czekolada powinna być rekomendowana jako dobre źródło magnezu oraz prozdrowotnych polifenoli.

Słowa kluczowe:  czekolada, flawonoidy, prewencja, choroby metaboliczne