ISSN 1895-4316 |
czwartek, 10.04.2025 |
||||
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
|
|||||
![]() PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 82-88pl
![]() Ciemna czekolada jako bogactwo flawonoidów - sprzymierzeńców w prewencji i leczeniu wielu schorzeńPaulina Głodo 1/, Bartłomiej Matejko 2/ 1/ Koło Naukowe Dietetyki przy Klinice Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie 2/ Katedra Chorób Metabolicznych, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum w Krakowie Streszczenie Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych związków flawonowych ciemna czekolada, jako przedstawiciel produktów spożywczych zaliczanych do żywności funkcjonalnej, zyskuje popularność i aprobatę wśród lekarzy, dietetyków i pacjentów. Dotychczas przeprowadzono wiele badań, które udowadniają dobroczynny wpływ czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń: cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych. Wykazano pozytywny efekt spożywania gorzkiej czekolady podczas redukcji nadmiernej masy ciała. Sugeruje się również, że przyczynia się ona do ograniczenia występowania uszkodzeń miocytów w czasie intensywnego treningu, dlatego coraz chętniej sięgają po nią sportowcy. Pomimo wysokiej wartości energetycznej, ciemna czekolada powinna być rekomendowana jako dobre źródło magnezu oraz prozdrowotnych polifenoli. Słowa kluczowe: czekolada, flawonoidy, prewencja, choroby metaboliczne |