ISSN 1895-4316 |
czwartek, 10.04.2025 |
||||
![]() ![]() ![]() ![]() |
|||||
|
|||||
![]() PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 130-135pl
![]() Spożywanie probiotyków wśród sportowców wyczynowychPaulina Mazur-Kurach 1/, Florentyna Tyrała 2/, Aleksandra Pięta 2/, Barbara Frączek 2/, Ewa Klocek 3/ 1/ Zakład Fizjologii i Biochemii, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie 2/ Zakład Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie 3/ Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia Streszczenie Wprowadzenie. Intensywny wysiłek fizyczny, zwłaszcza bez odpowiedniej regeneracji, w warunkach ekspozycji na niekorzystne czynniki środowiskowe (stres psychiczny, nieodpowiednia dieta, leki) może prowadzić do zaburzeń mikroflory jelitowej i zwiększenia przepuszczalności bariery jelitowej. Zaburzenia te mogą być przejściowe, niemniej jednak na tyle istotne, aby wywoływać dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego. Cel. Ocena częstości spożywania produktów i suplementów probiotycznych w grupie polskich sportowców wyczynowych w zależności od płci oraz charakteru uprawianej dyscypliny sportowej. Materiały i metody. Badania przeprowadzono metodą sondażu diagnostycznego wśród 83 profesjonalnych polskich sportowców. W badaniach zastosowano autorski kwestionariusz dotyczący spożywania produktów i suplementów probiotycznych. Wyniki. Spośród uwzględnionych produktów probiotycznych, sportowcy najczęściej spożywali jogurt naturalny, kiszone ogórki, kiszoną kapustę i pieczywo żytnie na zakwasie. Stałe suplementowanie diety probiotykami deklarowało 7,2%, a okresowe 10,8% grupy (77,1% zawodników nie przyjmowało preparatów probiotycznych). Zarazem 42,2% badanych przyjmowało probiotyki w czasie antybiotykoterapii, najczęściej z zalecenia lekarza (7,0%). Wnioski. Wykazano niską częstość spożywania produktów stanowiących naturalne źródła probiotyków oraz ograniczone stosowanie suplementów probiotycznych, co może skutkować zaburzeniami jelitowymi i obniżeniem ogólnego potencjału zdrowotnego polskich sportowców wyczynowych. Słowa kluczowe: probiotyki, sportowcy wyczynowi, suplementacja |