ISSN 1895-4316 |
piątek, 27.09.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2011, 92(1): 44-47pl
Jakość mikrobiologiczna mlecznych produktów dietetycznychIzabela Steinka 1/, Anita Kukułowicz 2/ 1/ Zakład Higieny Żywności, Gdański Uniwersytet Medyczny, Gdańsk 2/ Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni, Gdynia Streszczenie Wstęp. Mleczne produkty dietetyczne powinny być bezpieczne. Nieodpowiednio dobrana liczba pałeczek mlekowych z rodzaju Lactobacillus spp. nie gwarantuje pozytywnego efektu zdrowotnego. Produkty te powinny być także wolne od mikroflory chorobotwórczej. Cel. Ocena bezpieczeństwa mlecznych produktów dietetycznych stosowanych jako regulatory perystaltyki jelit, wykorzystywanych w leczeniu żywieniowym oraz w redukcji poziomu cholesterolu we krwi. Materiał i metoda. Badaniom poddano produkty mleczne regulujące perystaltykę jelit, wzmacniające funkcjonowanie układu immunologicznego, obniżające poziom cholesterolu w organizmie. Zakres badań obejmował: oznaczenie liczby, pałeczek mlekowych z rodzaju Lactobacillus spp., liczby koagulazo-dodatnich Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis oraz grzybów. Wyniki i wnioski. Badania wykazały wyższą liczbę pałeczek Lactobacillus w suplementach A i C zawierających dodatki smakowe w porównaniu z napojami naturalnymi. Jedynie produkt A wykazywał wymagany dla efektu prozdrowotnego, poziom bakterii fermentacji mlekowej. Nie wszystkie produkty można było zakwalifikować do grupy bezpiecznych. Napoje jogurtopodobne E wykazywały obecność gronkowców na poziomie ponad 2 log jtk/ml, a napoje B obecność grzybów strzępkowych oraz enterokoków między 1,88 a 3,95 log jtk/g. Słowa kluczowe: mleczne produkty dietetyczne, bakterie fermentacji mlekowej, bakterie chorobotwórcze, bezpieczeństwo zdrowotne |