ISSN 1895-4316 |
piątek, 27.09.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2011, 92(4): 924-927pl
Jakość higieniczna produktów i urządzeń vendingowych przeznaczonych do sprzedaży gorących napojówIzabela Steinka, Anita Kukułowicz, Agata Sznajdrowska Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni Streszczenie Cel pracy. Ocena jakości mikrobiologicznej gorących napojów pochodzących z automatów oraz ocena czystości mikrobiologicznej tych urządzeń. Materiał. Badania wykonywano w kierunku oznaczenia liczby gronkowców i grzybów strzępkowych w zależności od lokalizacji, pory dnia oraz rodzaju sprzedawanego asortymentu. Badaniom poddano również ten sam rodzaj napojów pochodzących z placówki gastronomicznej znajdującej się na tym terenie. Wyniki i wnioski. Poziom zanieczyszczenia napojów gronkowcami nie przekraczał 2,5 log jtk/ml i był obserwowany w czekoladzie. Kawa z automatów nie wykazywała obecności mikroorganizmów. Jakość mikrobiologiczna napojów pochodzących ze sprzedaży vendingowej była zależna od rodzaju napoju i częstotliwości jego zakupu. Zanieczyszczenie powierzchni automatów było ściśle skorelowane z porą dnia, w której wykonywano badania i miejscem lokalizacji urządzeń. W napojach z bufetu obserwowano wyższy stopień zanieczyszczenia niż w napojach pochodzących ze sprzedaży vendingowej. Słowa kluczowe: automaty, gorące napoje, gronkowce, grzyby strzępkowe, czystość urządzeń |