ISSN 1895-4316 |
środa, 05.02.2025 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 867-870pl
Podaż litu w całodziennych racjach pokarmowych studentówMaria Długaszek 1/, Anna Kłos 2/, Jerzy Bertrandt 2/ 1/ Instytut Optoelektroniki, Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie 2/ Zakład Higieny i Fizjologii, Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Lit (Li) jest pierwiastkiem, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mało jest informacji o jego ilości w żywności i wielkości jego spożycia. Cel pracy. Ocena podaży Li w całodziennych racjach pokarmowych studentów. Materiał i metody. Materiał do badań stanowiły całodzienne racje pokarmowe (bez pieczywa i napojów, n=16) studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej wydane w okresie od listopada 2009 do lipca 2010 r. Równolegle pobrano także odpadki pokonsumpcyjne (n=16). Zawartość Li w próbkach oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej stosując spektrometr typu AVANTA Σ. Oznaczenia ilościowe wykonano w piecu grafitowym GF3000. Wyniki. Zawartość Li w badanych całodziennych racjach pokarmowych wyniosła 13,6 µg, a w odpadkach 2,9 µg. Ilość Li dostarczona dziennie do organizmu z dietą wyniosła 10,7 µg. Stwierdzono istotną różnicę pomiędzy ilością Li w badanych dietach w okresie jesienno-zimowym a wiosenno-letnim. Średnie stężenie Li w racjach żywnościowych wynosiło 6,2±2,2 µg/kg. Wnioski. 1. Dzienne spożycie Li, na podstawie analizy badanych diet, jest niskie w porównaniu do tymczasowo proponowanego, tj. 1000 µg, jednak jest porównywalne z danymi prezentowanymi przez innych autorów. 2. Zarówno zawartość Li w poszczególnych grupach polskich produktów spożywczych jak i jego spożycie powinny być przedmiotem dalszych badań, uwzględniając fakt, iż pierwiastek ten współuczestniczy w wielu istotnych procesach życiowych. Słowa kluczowe: lit, całodzienne racje pokarmowe, dzienne spożycie |