ISSN 1895-4316
środa, 14.08.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2012, 93(4): 867-870pl

Podaż litu w całodziennych racjach pokarmowych studentów


Maria Długaszek 1/, Anna Kłos 2/, Jerzy Bertrandt 2/

1/ Instytut Optoelektroniki, Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie
2/ Zakład Higieny i Fizjologii, Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Lit (Li) jest pierwiastkiem, który potrzebny jest do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Mało jest informacji o jego ilości w żywności i wielkości jego spożycia.
Cel pracy. Ocena podaży Li w całodziennych racjach pokarmowych studentów.
Materiał i metody. Materiał do badań stanowiły całodzienne racje pokarmowe (bez pieczywa i napojów, n=16) studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej wydane w okresie od listopada 2009 do lipca 2010 r. Równolegle pobrano także odpadki pokonsumpcyjne (n=16). Zawartość Li w próbkach oznaczono metodą spektrometrii absorpcji atomowej stosując spektrometr typu AVANTA Σ. Oznaczenia ilościowe wykonano w piecu grafitowym GF3000.
Wyniki. Zawartość Li w badanych całodziennych racjach pokarmowych wyniosła 13,6 µg, a w odpadkach 2,9 µg. Ilość Li dostarczona dziennie do organizmu z dietą wyniosła 10,7 µg. Stwierdzono istotną różnicę pomiędzy ilością Li w badanych dietach w okresie jesienno-zimowym a wiosenno-letnim. Średnie stężenie Li w racjach żywnościowych wynosiło 6,2±2,2 µg/kg.
Wnioski. 1. Dzienne spożycie Li, na podstawie analizy badanych diet, jest niskie w porównaniu do tymczasowo proponowanego, tj. 1000 µg, jednak jest porównywalne z danymi prezentowanymi przez innych autorów. 2. Zarówno zawartość Li w poszczególnych grupach polskich produktów spożywczych jak i jego spożycie powinny być przedmiotem dalszych badań, uwzględniając fakt, iż pierwiastek ten współuczestniczy w wielu istotnych procesach życiowych.

Słowa kluczowe:  lit, całodzienne racje pokarmowe, dzienne spożycie