ISSN 1895-4316
sobota, 18.05.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 517-522pl

Ocena składu ciała, otłuszczenia ogólnego i dystrybucji tkanki tłuszczowej u kobiet w procesie starzenia


Renata Janiszewska 1,2/, Renata Orawiec 1,3/, Stanisław Nowak 1,3/

1/ Zakład Kultury Fizycznej, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kultury Fizycznej, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
2/ Zakład Pielęgniarstwa, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kultury Fizycznej, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
3/ Zakład Fizjoterapii, Wydział Nauk o Zdrowiu i Kultury Fizycznej, Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Streszczenie
Wprowadzenie. Do niekorzystnych zmian zachodzących u kobiet w procesie starzenia zalicza się dysproporcje w składzie ciała polegające na postępującym zmniejszaniu się beztłuszczowej masy ciała, przy jednoczesnym wzroście zawartości tkanki tłuszczowej zarówno podskórnej, jak i trzewiowej. Zmiany te prowadzą do występowania otyłości wisceralnej, która może przyczyniać się do występowania zespołu metabolicznego będącego jednym z najpoważniejszych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
Cel badań. Ocena wielkości różnic w składzie masy ciała, w tym beztłuszczowej masy ciała, poziomu otłuszczenia ogólnego i dystrybucji tkanki tłuszczowej u kobiet w okresie starzenia w porównaniu do kobiet młodych.
Materiał i metody. Skład ciała oceniono metodą impedancji bioelektrycznej (BIA - Bioelectrical Impedance Analysis), do której wykorzystano analizator składu ciała IOI 353. Oceniono wysokość i masę ciała, beztłuszczową masę ciała, masę tkanki tłuszczowej, masę tkanek miękkich, zawartość minerałów, zawartość białka, zawartość wody całkowitej, procentową zawartość tkanki tłuszczowej, obszar tłuszczu trzewnego, wskaźnik obwodu talii do obwodu bioder (WHR), wskaźnik BMI, segmentową analizę składu ciała oraz podstawową przemianę materii.
Wyniki. W okresie starzenia się organizmu zachodzą niekorzystne zmiany w składzie masy ciała prowadzące do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej podskórnej i trzewnej w centralnej części tułowia, co prowadzi do występowania otyłości typu wisceralnego.
Wnioski. Zmniejszona mobilność u kobiet obserwowana w okresie przekwitania oraz znaczący spadek tempa przemiany materii przy zachowaniu dotychczasowych nawyków żywieniowych przyczyniają się do występowania otyłości typu androidalnego, która z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego z wszelkimi jego konsekwencjami. Modyfikacja nawyków żywieniowych połączona ze zwiększoną aktywnością fizyczną może odwrócić ten niekorzystny trend.

Słowa kluczowe:  kobiety, skład ciała, proces starzenia