ISSN 1895-4316
czwartek, 28.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(1): 63-72pl

Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych


Ewelina Dymarska 1,2/, Alina Grochowalska 3/, Marta Jaskuła-Błaszak 1/, Joanna Porażka 4/, Hanna Krauss 1/, Zuzanna Chęcińska-Maciejewska 1/

1/ Katedra i Zakład Fizjologii, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
2/ Zakład Mikrobiologii i Biosyntezy, Katedra Biotechnologii Żywności, Uniwersytet Ekonomiczny im. Oskara Langego we Wrocławiu
3/ Instytut Ochrony Zdrowia, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Staszica w Pile
4/ Katedra i Zakład Farmacji Klinicznej i Biofarmacji, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Streszczenie
Wprowadzenie. Zadaniem układu immunologicznego jest ochrona organizmu przed działaniem czynników chorobotwórczych. System obrony immunologicznej jest niezwykle złożony, natomiast określenie wpływu czynników żywieniowych na jego funkcjonowanie szczególnie trudne. Jak dotąd wiadomo, że zbilansowany i racjonalny sposób odżywiania gwarantuje utrzymanie prawidłowej sprawności układu immunologicznego.
Cel. Porównanie sposobu odżywiania oraz stosowania naturalnych metod wspomagania funkcji układu immunologicznego w wybranych grupach wiekowych.
Materiały i metody. W badaniu udział wzięły 174 osoby (98 kobiet, 76 mężczyzn) w wieku od 16 do 85 r.ż., podzielonych na 4 grupy wiekowe. Do pozyskania niezbędnych danych wykorzystano autorski kwestionariusz ankiety. Przeprowadzona ankieta miała charakter anonimowy, co pozwoliło na uzyskanie wiarygodnych badań.
Wyniki. Wykazano, że młodsi respondenci byli bardziej podatni na przeziębienia, aniżeli osoby w starszym wieku. Osoby młode popełniają wiele błędów dietetycznych. Zauważono, że większe spożycie alkoholu niskoprocentowego w postaci wina lub piwa odpowiada mniejszej zachorowalności. Przeprowadzone badanie wykazało, że wraz z wiekiem świadomość na temat naturalnych metod wspomagania odporności wzrasta, a osoby starsze posiadają największą wiedzę na temat naturalnego stymulowania układu immunologicznego. Osoby młode za skuteczniejsze uważają wizytę u lekarza oraz leki, kiedy starsi najbardziej cenią metody naturalne.
Wniosek. Umiarkowany wysiłek fizyczny, prawidłowe odżywianie oraz stosowanie naturalnych metod wspomagania odporności mogą mieć korzystny wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego. Naturalne metody wspomagania odporności są znane i świadomie stosowane przez osoby w każdej grupie wiekowej. Wśród osób starszych mniejsza zachorowalność jest związana ze sposobem odżywiania stosowanym w latach wcześniejszych. Osoby młode popełniają wiele błędów dietetycznych, stąd być może wynika ich zwiększona podatność na infekcje górnych dróg oddechowych.

Słowa kluczowe:  układ immunologiczny, naturalne metody wspomagania odporności, czosnek, alkohol