ISSN 1895-4316
piątek, 29.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 217-225pl

Flawonoidy w profilaktyce i leczeniu miażdżycy


Katarzyna Florkowska, Wiktoria Duchnik, Anna Muzykiewicz, Joanna Zielonka-Brzezicka, Adam Klimowicz

Katedra i Zakład Chemii Kosmetycznej i Farmaceutycznej, Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie

Streszczenie
Miażdżyca jest jedną z najczęściej występujących chorób układu krążenia. Pojawia się głównie u mieszkańców krajów wysokorozwiniętych. Stres oksydacyjny i stan zapalny, to dwa główne czynniki wpływające na rozwój miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Kluczowym elementem w patogenezie powstawania i rozwoju blaszki miażdżycowej jest gromadzenie się, pomiędzy śródbłonkiem a warstwą mięśniową naczyń, złogów składających się z utlenionych lipoprotein o małej gęstości (LDL), komórek piankowatych i pozakomórkowych skupisk cholesterolu. Modyfikacje struktury LDL oraz uszkodzenia śródbłonka naczyniowego przebiegają z udziałem wolnych rodników. Dlatego leki roślinne zawierające wiele różnych związków biologicznie czynnych o działaniu przeciwutleniającym mogą być pomocne w leczeniu i profilaktyce miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia. Korzystne działanie flawonoidów wynika z ich zdolności do usuwania nadmiernych ilości wolnych rodników oraz zapobiegania ich powstawaniu w komórkach organizmu. Jest to możliwe dzięki hamowaniu działania czynników prowadzących do generowania stresu oksydacyjnego. Przez zmniejszenie ilości wolnych rodników tlenowych, antyoksydanty chronią przed utlenianiem frakcję lipoprotein LDL oraz hamują stan zapalny, który jest odpowiedzialny za powstawanie miażdżycy.

Słowa kluczowe:  miażdżyca, flawonoidy, antyoksydanty, leki roślinne