ISSN 1895-4316
piątek, 19.04.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 245-249pl

Jakość miodów zagranicznych w odniesieniu do polskich standardów - badania wstępne


Natalia Żak, Aleksandra Wilczyńska, Piotr Przybyłowski

Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni

Streszczenie
Wprowadzenie. Na pólkach sklepowych coraz częściej, oprócz miodów krajowych, można spotkać miody zagraniczne. Od polskich miodów odmianowych różnią się nieco składem chemicznym i właściwościami, natomiast jako produkty wprowadzane do obrotu w Polsce, powinny spełniać określone wymagania jakościowe.
Cel. Ocena jakości miodów pochodzących z południa Europy i Meksyku. Dodatkowo sprawdzono, czy wybrane parametry jakościowe miodu spełniają wymagania określone w obowiązujących przepisach prawnych.
Materiały i metody. W 14 próbkach miodów pochodzenia zagranicznego oznaczono zawartości wody, cukrów redukujących i sacharozy, a także oznaczono poziom 5-HMF, wolnych kwasów oraz przewodności elektrycznej właściwej. Dodatkowo oznaczono ogólną zawartość związków fenolowych metodą Folin-Ciocalteau, zdolność zmiatania kationorodników DPPH.
Wyniki. Zawartość wody w badanych próbkach miodów wahała się od 16,73±0,1 do 19,63±0,1%. W przypadku zawartości cukrów redukujących najniższym poziomem charakteryzował się miód pomarańczowy z Sycylii 69,19±0,1%, a najwyższym miody z Grecji pozyskane z dzikiej truskawki (1G) oraz tymianku (5G) na poziomie 75,31±0,2%. W badanych miodach 5-HMF wahał się w szerokim zakresie, od 0,27±0,0 do 55,68±10,6 mg/kg. Najwyższym poziomem zawartości związków fenolowych ogółem charakteryzował się miód eukaliptusowy z Hiszpanii 71,62 mg GAE/100 g, wyróżniał się on również dosyć wysoką zdolnością zmiatania wolnych rodników (70,28). Przewodność właściwa badanych miodów zagranicznych wahała się od 0,11±0,0 do 1,25±0,1 mS/cm.
Wnioski. Badane miody spełniają wymagania, określone w obowiązującym Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, dotyczące zawartości wody, cukrów redukujących oraz wolnych kwasów. Odchylenia od dopuszczalnych wartości parametrów określonych w przepisach prawnych zanotowano w przypadku zawartości: 5-HMF (1 próba), sacharozy (1 próba) oraz przewodności elektrycznej właściwej (5 prób).

Słowa kluczowe:  naturalny miód pszczeli, miody zagraniczne, aktywność przeciwutleniająca, właściwości fizykochemiczne