ISSN 1895-4316
piątek, 29.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 260-265pl

Ocena zwyczajów żywieniowych dzieci w wieku szkolnym w aspekcie występowania otyłości


Małgorzata Kwiecień 1/, Anna Winiarska-Mieczan 1/, Katarzyna Kwiatkowska 1/, Estera Kamińska 1/, Elżbieta Rusinek-Prystupa 2/, Bożena Kiczorowska 1/, Renata Klebaniuk 1/, Wioletta Samolińska 1/, Robert Krusiński 1/, Edyta Kowalczuk-Vasilev 1/

1/ Instytut Żywienia Zwierząt i Bromatologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
2/ Katedra Biochemii i Toksykologii, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Streszczenie
Wprowadzenie. Konsekwencją popularyzacji żywności typu fast food, słodyczy i innych wysokoenergetycznych przekąsek oraz zmniejszenia aktywności fizycznej może być nadmierny przyrost masy ciała. W przeciwdziałaniu nadwadze i otyłości u dzieci, istotna jest profilaktyka zdrowotna mająca na celu uświadomienie najmłodszym konsumentom oraz ich rodzicom zagrożeń związanych z nieracjonalnym odżywianiem.
Cel. Ocena zwyczajów żywieniowych dzieci w wieku szkolnym w aspekcie występowania otyłości.
Materiały i metody. Badanie ankietowe zostało przeprowadzone w styczniu i lutym 2016 r. wśród 272 uczniów klas I i 185 klas III, uczęszczających do szkół podstawowych w Lublinie. Kwestionariusz zawierał 22 pytania zamknięte (jedno- lub wielokrotnego wyboru) oraz 2 pytania skierowane do wychowawców uczniów.
Wyniki. Nadwagę i otyłość stwierdzono u 5% dzieci z klas I, a wśród uczniów starszych u 7% badanych. Obie badane grupy dzieci chętnie spożywały słodycze. Większość dzieci (83% - klasa I i 73% - klasa III) przynosiło do szkoły II śniadanie, najczęściej w formie kanapek (45% i 50%). Dużą popularnością cieszyły się napoje słodkie, żywność typu fast food oraz słone przekąski. Około 80% badanych uczniów regularnie spożywało wodę. Owoce i warzywa chętniej spożywały dzieci młodsze, ale codzienne spożycie tych produktów było wyższe u uczniów starszych. Ponad 60% badanych dzieci uczestniczyło aktywnie w dodatkowych zajęciach fizycznych.
Wnioski. Przeprowadzone badania pokazały, że dzieci klas I i III popełniają błędy żywieniowe, polegające na spożywaniu zbyt dużej ilości żywności przetworzonej, słodzonych napojów, słonych przekąsek i podjadaniu słodyczy, które najczęściej dostają z domu. Pomimo popełnianych błędów żywieniowych można zauważyć pozytywne zachowania, takie jak: zabieranie do szkoły drugiego śniadania, spożywanie dużej ilości wody, owoców i warzyw.

Słowa kluczowe:  dzieci, zwyczaje żywieniowe, otyłość