ISSN 1895-4316 |
piątek, 19.04.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2017, 98(4): 355-360pl
Wpływ preferencji smakowych matek na upodobania oraz spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci - badanie pilotażoweBeata Bondyra, Anna Harton Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Streszczenie Wprowadzenie. Rodzice i opiekunowie w znacznym stopniu wpływają na kształtowanie preferencji smakowych dzieci, które dzięki obserwowaniu postaw względem żywności łatwiej akceptują nowe smaki. Istotne jest zatem, aby środowisko rodzinne dostarczało prawidłowych wzorców spożywania żywności, w tym mleka i produktów mlecznych. Cel. Ocena zależności między preferencjami smakowymi matek oraz upodobaniami smakowymi i spożyciem mleka i produktów mlecznych przez ich dzieci. Materiały i metody. Badaną grupę stanowiły kobiety mieszkające w Warszawie oraz ich dzieci w wieku przedszkolnym. Do oceny preferencji smakowych matek wykorzystano autorską ankietę, w przypadku dzieci posłużono się kwestionariuszem wywiadu, autorskim albumem produktów mlecznych oraz obrazkową skalą hedoniczną. Poddane ocenie produkty mleczne podzielono na pięć grup asortymentowych - mleko, jogurty, serki homogenizowane, napoje fermentowane, w tym maślanki i kefiry oraz sery. Wyniki. Matki wykazywały większą preferencję produktów mlecznych naturalnych, w porównaniu do produktów mlecznych smakowych. Odmienne wyniki zanotowano w przypadku dzieci, które jako lubiane częściej od naturalnych wskazywały produkty mleczne smakowe. Preferencje matek istotnie wpływały na upodobania ich dzieci w odniesieniu do jogurtów z musem owocowym oraz dodatkiem czekoladowym, a także serków homogenizowanych zwykłych. Wnioski. Istnieje zależność między preferencjami smako-wymi matek i upodobaniami ich dzieci do wybranych produktów mlecznych, co mogło wpływać na spożycie tych produktów przez dzieci. Słowa kluczowe: dzieci przedszkolne, mleko, produkty mleczne, preferencje smakowe |