ISSN 1895-4316
piątek, 19.04.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(4): 355-360pl

Wpływ preferencji smakowych matek na upodobania oraz spożycie mleka i produktów mlecznych przez dzieci - badanie pilotażowe


Beata Bondyra, Anna Harton

Katedra Dietetyki, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

Streszczenie
Wprowadzenie. Rodzice i opiekunowie w znacznym stopniu wpływają na kształtowanie preferencji smakowych dzieci, które dzięki obserwowaniu postaw względem żywności łatwiej akceptują nowe smaki. Istotne jest zatem, aby środowisko rodzinne dostarczało prawidłowych wzorców spożywania żywności, w tym mleka i produktów mlecznych.
Cel. Ocena zależności między preferencjami smakowymi matek oraz upodobaniami smakowymi i spożyciem mleka i produktów mlecznych przez ich dzieci.
Materiały i metody. Badaną grupę stanowiły kobiety mieszkające w Warszawie oraz ich dzieci w wieku przedszkolnym. Do oceny preferencji smakowych matek wykorzystano autorską ankietę, w przypadku dzieci posłużono się kwestionariuszem wywiadu, autorskim albumem produktów mlecznych oraz obrazkową skalą hedoniczną. Poddane ocenie produkty mleczne podzielono na pięć grup asortymentowych - mleko, jogurty, serki homogenizowane, napoje fermentowane, w tym maślanki i kefiry oraz sery.
Wyniki. Matki wykazywały większą preferencję produktów mlecznych naturalnych, w porównaniu do produktów mlecznych smakowych. Odmienne wyniki zanotowano w przypadku dzieci, które jako lubiane częściej od naturalnych wskazywały produkty mleczne smakowe. Preferencje matek istotnie wpływały na upodobania ich dzieci w odniesieniu do jogurtów z musem owocowym oraz dodatkiem czekoladowym, a także serków homogenizowanych zwykłych.
Wnioski. Istnieje zależność między preferencjami smako-wymi matek i upodobaniami ich dzieci do wybranych produktów mlecznych, co mogło wpływać na spożycie tych produktów przez dzieci.

Słowa kluczowe:  dzieci przedszkolne, mleko, produkty mleczne, preferencje smakowe