ISSN 1895-4316
piątek, 29.03.2024
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2019, 100(2)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2017, 98(4): 367-370pl

Ocena poziomu wiedzy wybranej grupy studentów uczelni Trójmiasta na temat nietolerancji laktozy


Jadwiga Stankiewicz, Magdalena Rodak

Katedra Towaroznawstwa i Zarządzania Jakością, Akademia Morska w Gdyni

Streszczenie
Wprowadzenie. Laktoza odpowiadająca za istotne cechy sensoryczne i odżywcze mleka może stanowić problem dla osób, których organizm nie wytwarza enzymu hydrolizującego ten cukier. Medycyna wyróżnia trzy rodzaje niedoboru laktazy: wrodzony, pierwotny oraz nabyty (wtórny), a u podstaw tego zjawiska leży wiele złożonych przyczyn. Ważnym jest, by konsument z taką dysfunkcją przewodu pokarmowego był świadomy wyboru odpowiedniego dla siebie produktu, a wiedza na ten temat pozwoliła na zastosowanie właściwej diety.
Cel. Ocena poziomu wiedzy wybranej grupy studentów trójmiejskich uczelni na temat nietolerancji laktozy
Materiały i metody. Posłużono się metodą ankiety bezpośredniej oraz zamieszczonej w Internecie; narzędziem badawczym był autorski kwestionariusz ankietowy o zróżnicowanej strukturze. Ankietyzacją objęto łącznie 189 osób, będących studentami uczelni Trójmiasta. Badania przeprowadzono w okresie od września 2016 r. do marca 2017 r.
Wyniki. Badaną grupę studentów trójmiejskich uczelni cechował wysoki współczynnik świadomości istnienia zjawiska nietolerancji laktozy, choć większości ankietowanych ten problem nie dotyczył. Respondenci wykazali odpowiedni poziom wiedzy, określając źródła laktozy w wyrobach pochodzących z mleka. Jednakże należy odnotować niską świadomość występowania laktozy w produktach, które niejednoznacznie kojarzą się z tym węglowodanem. Poprawne dopasowanie pojęcia do definicji alergii i nietolerancji nie stanowiło problemu dla znacznej części ankietowanych studentów.
Wnioski. Badana grupa studentów uczelni Trójmiasta charakteryzowała się dostatecznym poziomem wiedzy w zakresie nietolerancji laktozy. Większość uczestników badania prawidłowo wskazała produkty zawierające laktozę, jednakże zjawisko ´ukrytej laktozy´ potrafiła wyjaśnić tylko połowa ankietowanych.

Słowa kluczowe:  nietolerancja, laktoza, poziom wiedzy, studenci