ISSN 1895-4316 |
sobota, 20.04.2024 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2018, 99(2): 162-165pl
Tłuszcze roślinne a profil lipidów w grupie kobiet z rozpoznaną dyslipidemią - badania wstępneMałgorzata Dobrzyńska, Izabela Bolesławska, Juliusz Przysławski Katedra i Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Streszczenie Wprowadzenie. Prawidłowo zbilansowana dieta, bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak i antyoksydanty, może przyczynić się do normalizacji parametrów lipidowych i zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. Cel. Określenie wpływu wybranych olejów roślinnych (tłoczonego na zimno oleju rydzowego i oleju rzepakowego) na parametry profilu lipidowego w grupie kobiet. Materiały i metody. Badaniami objęto grupę 27 kobiet, u których stwierdzono zwiększone stężenie cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. Kobiety przez okres 6 tygodni spożywały 30 g tłoczonego na zimno oleju rydzowego lub rzepakowego, w zależności od losowego przydziału do grupy. U badanych oznaczono parametry profilu lipidowego w surowicy krwi przed i po wprowadzeniu olejów do codziennej diety. Wyniki. Spożywanie tłoczonych na zimno olejów roślinnych (rydzowego i rzepakowego) istotnie statystycznie wpłynęło na zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego w surowicy krwi. W grupie kobiet stosujących olej rydzowy dodatkowo zaobserwowano istotnie statystyczną różnicę w stężeniu cholesterolu frakcji LDL. Średnie wartości cholesterolu frakcji LDL przed rozpoczęciem badania wynosiły 156,2±23,3 mg/dl, a po przeprowadzonej interwencji żywieniowej 140,1±28,3 mg/dl (p<0,05). Wnioski. Tłoczony na zimno olej rzepakowy i rydzowy może znaleźć zastosowanie w profilaktyce i w leczeniu zaburzeń lipidowych u kobiet. Słowa kluczowe: oleje roślinne, dyslipidemia, profil lipidowy, cholesterol LDL |