ISSN 1895-4316
piątek, 14.12.2018
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2018, 99(3)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 217-224pl

Właściwości prozdrowotne czarnego bzu


Bożena Waszkiewicz-Robak, Elżbieta Biller

Wydział Informatyki i Nauk o Żywności, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży

Streszczenie
Żywność pochodzenia roślinnego, to cenne źródło związków bioaktywnych, dlatego też coraz częściej wprowadza się na rynek różne preparaty z dodatkiem ekstraktów, soków lub koncentratów otrzymywanych z roślin wykazujących korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Taką rośliną jest np. czarny bez, który zawiera związki wykazujące przede wszystkim wysokie działanie przeciwutleniające. Uważa się, że kwiaty czarnego bzu są lepszym źródłem związków polifenolowych ogółem niż owoce i wykazują większą zdolność przeciwutleniającą. Kwiaty zawierają więcej kwasów fenolowych, przede wszystkim kwasu chlorogenowego, natomiast owoce to istotne źródło antocyjanów. Różne części morfologiczne czarnego bzu zawierają też witaminy (głównie wit. C) i składniki mineralne (głównie potas i żelazo). Preparaty z udziałem czarnego bzu polecane są osobom przede wszystkim w celu wzmocnienia odporności organizmu, w przeziębieniach, chorobach układu krążenia, cukrzycy i otyłości.

Słowa kluczowe:  czarny bez, skład, składniki bioaktywne, właściwości prozdrowotne