ISSN 1895-4316
piątek, 14.12.2018
Strona główna |  Rada Redakcyjna |  Redakcja |  Prenumerata |  Info dla autorów |  Konferencje |  Wydawnictwa |  PTH |  Galeria Hygei

PHiE 2018, 99(3)

kryteria wyszukiwania:





Probl Hig Epidemiol 2018, 99(3): 225-237pl

Piperyna - związek biologicznie czynny


Aleksandra Krzystanek 1/, Dorota Różańska 2/

1/ Studenckie Koło Naukowe przy Zakładzie Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
2/ Zakład Dietetyki, Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

Streszczenie
Piperyna, to alkaloid występujący w owocach pieprzu (Piper nigrum L. i Piper longum L.), odpowiadający za ostry smak przyprawy. Obecnie pieprz to jedna z najpopularniejszych przypraw używana na całym świecie, natomiast w ludowej medycynie Azji był to znany surowiec o właściwościach przeciwlękowych, uspokajających czy nasennych. Obecnie piperyna uznawana jest za biologicznie czynny, prozdrowotny związek, wykazujący szeroki zakres właściwości, głównie antyoksydacyjnych, przeciwnowotworowych, przeciwzapalnych, immunomodulujących, a także zmieniających biodostępność ksenobiotyków. Istnieje wiele badań, przeprowadzonych zarówno w warunkach in vitro, jak i in vivo na modelach zwierzęcych, wskazujących na potencjał klinicznego zastosowania piperyny.
Celem pracy był przegląd piśmiennictwa, dotyczącego biologicznego działania piperyny, które mogłoby mieć zastosowanie w leczeniu czy prewencji różnych jednostek chorobowych.

Słowa kluczowe:  piperyna, właściwości antyoksydacyjne, właściwości przeciwzapalne, właściwości przeciwnowotworowe, biodostępność, pieprz