ISSN 1895-4316 |
wtorek, 14.01.2025 |
||||
|
|||||
PHiE 2019, 100(2)
kryteria wyszukiwania:
|
Probl Hig Epidemiol 2019, 100(2): 124-129pl
Ocena wiedzy żywieniowej uczniów szkół ponadgimnazjalnychJoanna Kowalska 1/, Jerzy Słowiński 2/, Iwona Zieleń-Zynek 1/ 1/ Zakład Profilaktyki Chorób Żywieniowozależnych, Katedra Profilaktyki Chorób Metabolicznych, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2/ Zakład Epidemiologii, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach Streszczenie Wprowadzenie. Żywienie jest jednym z czynników środowiskowych wpływających na zdrowie. Prawidłowe przygotowanie dzieci i młodzieży do zachowań prozdrowotnych, w tym edukacja żywieniowa, może przyczynić się do zmniejszenia zapadalności na choroby żywieniowozależne w przyszłości. Cel. Zbadanie poziomu wiedzy żywieniowej uczniów szkół ponadgimnazjalnych, a także ocena związku pomiędzy analizowaną wiedzą, a płcią, BMI, wykształceniem matki i ojca, typem szkoły, klasą (I, II lub III) i profilem klasy oraz udziałem w prelekcji dotyczącej zasad zdrowego odżywiania. Materiały i metody. Badanie przeprowadzono wśród 520 uczniów szkół ponadgimnazjalnych. W celu zebrania danych do analizy posłużono się autorskim kwestionariuszem ankiety składającym się z metryczki oraz pytań dotyczących wiedzy żywieniowej. Wyniki. W analizowanej grupie mężczyźni stanowili 64,4%. Kobiety wykazywały istotnie wyższą wiedzę żywieniową niż mężczyźni. Uczniowie posiadający matkę z wyższym wykształceniem wykazali się wyższą wiedzą żywieniową w porównaniu do pozostałych respondentów, podobnie jak uczniowie liceum oraz uczniowie klas trzecich (starsi). Nie wykazano wpływu prelekcji dotyczącej zasad zdrowego odżywiania się, przeprowadzonej w szkole, na wzrost wiedzy żywieniowej badanych osób. Wnioski. Wiedza żywieniowa badanych uczniów szkół ponadgimnazjalnych była przeciętna. Na wiedzę żywieniową wśród badanych wpływały zmienne: płeć, BMI, wykształcenie matki, typ szkoły oraz numer klasy (I, II lub III). Brak elementarnej wiedzy żywieniowej młodzieży wskazuje na potrzebę zintensyfikowania wysiłku w kierunku podwyższenia poziomu wiedzy uczniów. Słowa kluczowe: BMI, młodzież, wiedza żywieniowa, edukacja żywieniowa |